Kézdiszárazpatak

honlapja

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése


Székelyföld AUTONÓMIÁJA

Email NyomtatA u t o n ó m i á t   SZÉKELYFÖLDNEK!


A magyarság egységesen álljon ki Tőkés László és az erdélyi magyarság autonómiatörekvése mellett!


Mircea Jorj a román Szociáldemokrata Párt kolozsvári vezetője hazaárulás vádjával feljelentette Tőkés Lászlót. Az ok az, hogy Tőkés László az erdélyi magyarok autonómiájának akár utcai demonstrációval történő kivívására tett kijelentést a Bálványosi Szabadegyetemen. A Tőkés Lászlót ért támadások közepette a figyelmet az erdélyi magyarság helyzetére kell fordítani.

1920-ban, a trianoni döntés által elcsatolt területen 33% volt a magyarság aránya.
Ez után a magyarság súlyos anyagi, egzisztenciális és kulturális veszteséget szenvedett. 1952-ben a magyarok által sűrűbben lakott megyékből a román állam kialakította a Magyar Autonóm Tartományt. Itt biztosított volt a felsőoktatás és a közhivatalokban a nyelvhasználat. Ezt a tartományt, amely csak a három székely megyére terjedt, 1966-ban a román kormány felszámolta, azóta még nagyobb lett a magyarság vesztesége és megpróbáltatása.

1990 után lehetőség lett volna arra, hogy a magyarság helyzetében kedvező változás történjen, de a marosvásárhelyi pogrommal a hatalom elrettentette a magyarokat a jogaik kivívásától. Románia uniós taggá válásával újra ESÉLY mutatkozott a kedvező változásra , de a román állam ma is ellenzi a magyarok egykor már kihívott autonómiáját.

A 90 éve fennálló asszimilációs nyomás miatt a magyarság Erdély lakosságában az 1920-as 33%-ról mára 23%-ra csökkent, és ha számukra kedvező változás nem történik, akkor arányuk még jobban visszaesik. Ezért fennmaradásukhoz elkerülhetetlenül szükség van a területi alapú AUTONÓMIÁRA.


Magyarország és valamennyi magyar ember a világon egységesen áll Tőkés László, s egyben a romániai magyarság autonómia-küzdelme mellett. Felszólítja a román politikai élet részvevőit, hogy hagyják abba a Tőkés László és az AUTONÓMIA elleni támadásaikat.


*  *  *


A székelyek bizakodva készülnek a következő Székely Nemzeti Tanács ülésükre. November 19-én, pénteken történelmi eseményre kerül sor. 1918 óta első ízben tart egy határon kívül rekedt magyar szervezet munkaülést a Nemzet Házában, az Országházban, - semmi esetre sem parlamentben...

Úgy értékelik, hogy ez alapvető VÁLTOZÁS, gesztus a Nemzeti Kormány részéről,
 

 - 66 év után végre folytatódik a magyar NEMZETPOLITIKA !


A Szent Korona előtt tett esküt a Székely Nemzeti Tanács


Újra az Országházban üléseztek a székelyek  (Civil kaszinó 2010. nov. 27.
)  22 óra 28 perctől