Kézdiszárazpatak

honlapja

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése


Kézdiszárazpatak címere

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4


Kézdiszárazpatak címere és zászlója


Az anyaországi Piliscsabával 2005-ben létrejött kapcsolat több évtizedes szunnyadásából rázta fel a falut. Az emberek nemcsak vendégszeretetüket kínálják, de a település igazi régi arcát is próbálják előásni, megtalálni, bemutatni.

Így fogalmazódott meg az az igény, hogy a történelmi múlttal rendelkező Kézdiszárazpataknak is legyen címeres zászlója. A szándékot tett követi, és a heraldikai kutatómunka után elkészül a lobogó.

alt

A hófehér zászlót hasított címer díszíti. A címer szerkesztésénél forrásanyagként Kézdiszárazpatak nemesi családjának, a Pótsa családnak a címere szolgált.

A falu múltja, de jelene is összefonódik ennek az ősi családnak a történetével, amelynek szárazpataki ága sajnos megszakad a XX. század elején (1918). Szellemi örökségük tovább él és megjelenül a település címerében.

A zászló fehér színe a megmaradást, a kitartást, az erkölcsi tisztaságot jelenti. Rajta található a kék, hasított címerpajzs.

A kék szín székely szimbólum, - ugyanakkor a szárazpataki Pótsa-címer alapszínére is utal.

A címert középen egy hullámos ezüst sáv osztja két részre. Ez a hullámos vonal a Kászon-, illetve a Szárazpatak vizének jelképe, amelynek mellékvölgyében húzódik a falu. A hasított pajzs alsó része a múltat, a felső a jelent szimbolizálja.

A címerpajzs alsó részén a Pótsa-család nemesi címermotívuma, a piros mezű kar karddal, azon török fej, ami azt jelzi, hogy a Pótsák a nemesi kiváltságlevelet a török elleni harcban szerezték.

A címer felső része a jelen ábrázolása. Itt arany vízimalom-kerék látható, a pajzs felső két sarkában a székely motívumok találhatóak. Balról figurális arany nap-, jobbról ezüst holdarc.

A címer tetején domináns motívum az ezüst kereszt, amely a település katolikus jellegét jelképezi. Ez egyesíti a múltat és a jelent, irányt mutatva a jövő számára is.

Az ünnepélyes címer- és zászlószentelésre 2006. március 15-i Nemzeti Ünnepünkön került sor.

Kézdiszárazpataki székely zászló Piliscsabán 2005-ben