Március 15. Kézdiszárazpatakon

Figyelem! új ablakban nyílik meg. NyomtatEmail  Nemzeti ünnepünk

Kézdiszárazpatakon


Szombaton, március 13-án este hét órakor megérkezett Kézdiszárazpatakra a tizenhat fős piliscsabai vendégcsoport.

A vendégeket Balogh Tibor kézdiszenléleki polgármester, Bodó Imre kézdiszárazpataki esperes és a vendéglátók fogadták.

Vasárnap délben a nyergestetői honvédtemetőben a piliscsabai kopjafa koszorúzására, valamint az ünnepség megtekintésére  került sor. Délután a vendégek meglátogatták a Lukács panzió látványosságát, a Kászon-patak partján fekvő vízimalmot. Öt órakor a Kézdivásárhelyi "Nagy Mózes" Gimnázium katolikus osztálya fogadta a piliscsabai fiatalokat. Kovács Márton tanár úr irányításával a piliscsabaiak színvonalas műsort mutattak be, majd táncház következett.

Hétfőn, március 15-én 9 órakor indult Kézdivásárhely történelmi főterére a szárazpataki-piliscsabai szekeres-lovas "különítmény". A főtéri felvonulás után Kézdiszárazpatakon folytatódott az ünnepség.

Délután három órától Bodó Imre esperes úr ünnepi szentmisét mutatott be, majd utána a templom előtti Hősök Emlékművénél folytatódott a megemlékezés. A közös ünnepen jelen volt a Boldizsár Béla által vezetett "Tuzson János" hagyományőrző csoport is.

Ünnepi beszédet mondott Biró Levente  tanító, Kiss Antal piliscsabai alpolgármester, Boldizsár Béla hagyományőrző hadnagy.

Ábri Erika tanítónő irányításával a kézdiszárazpataki iskola, valamint a Bartók Laura kántornő vezette kórus ünnepi műsort mutatott be. A piliscsabai vendégek alkalomhoz illő furulyadarabokat és dalokat adtak elő. Csurulya Ferenc kézdiszárazpataki tanácsos köszönetet mondott, majd a koszorúzás következett.
Az ünnep a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult.


Este a helyi kultúrotthonban táncház és bál zárta az ünnepsorozatot.

Biró Levente


  
Megható nemzeti ünnep Nyergestetőn, Kézdivásárhelyen és Kézdiszárazpatakon  (tudósítások Piliscsaba honlapjáról)

  
Dr. Solti Gábor polgármester ünnepi beszéde Piliscsabán