Kézdiszárazpatak

honlapja

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése


Vendégfogadás Kézdiszárazpatakon

Email Nyomtat
Vendégfogadás KézdiszárazpatakonA Pázmány Péter Katolikus Egyetem főként magyar szakos hallgatói idén ősszel is nyelvjárásgyűjtő tanulmányi kiránduláson vettek részt. Mivel az előzetes célállomás Székelyföld volt, ezért kézenfekvő ötletnek tűnt, hogy látogatást tegyünk Piliscsaba testvérvárosában, a Kézdiszékben található Kézdiszárazpatakon.

Október 16-án indultunk útnak, és már másnap, vasárnap az első dolgunk volt, hogy felkeressük testvérvárosi barátainkat.
A 36 hallgató éa 6 kísérő tanárral együtt reggel 9 órára volt hivatalos a kézdiszentléleki városházára. Azért Kézdiszentléleken, mivel közigazgatásilag e településhez tartozik Szárazpatak  - és még másik két falu: Kiskászon és Kézdikővár. A négy falu összlakossága 4600 fő körül van, melyből Szárazpatakon valamivel több mint 600-an élnek.

A városházán köszöntött minket Balogh Tibor polgármester úr, aki hosszasan sorolta, milyen fontos is a testvérvárosi kapcsolatok ápolása, és megköszönte, hogy Piliscsabát képviselve ellátogattunk hozzájuk. A polgármester úr köszöntője alatt finom, frissen sült házi kürtöskaláccsal és házi szilvapálinkával kínáltak meg minket.

A kis köszöntő után átbuszoztunk Kézdiszárazpatakra, ahol előbb részt vettünk a 11 órakor kezdődő misén a falu lakóival közösen, majd a községházba vártak minket kedves fogadóink. Ott igazi testvéri hangulat fogadott bennünket: az asszonyok bográcsban főzték már az ebédre szánt pityókás tokányt, a szárazpataki gyerekek pedig helyi népszokásokat és meséket is bemutató színi előadást adtak elő. Azonban ez még csak a kezdet volt! Ebéd után táncbemutatót tartott a Perkő Táncegyüttes a tiszteletünkre, és egy rögtönzött, jó másfél órás táncházzal mutatták meg nekünk, hogyan is kell táncolni Székelyföldön.


A kedves műsor után 3-4 fős csoportokban kerestük föl a falu azon lakóit, akik nem tudtak a községházba eljönni. A helybéliek nagyon kedvesek, nyitottak voltak, szeretettel engedtek be házaikba és történeteik révén a saját életükbe is. Az est közeledtével sajnos búcsút kellett mondanunk kedves fogadóinknak, de értékes tapasztalatokkal váltunk el testvéreinktől.

Meg kell köszönnünk a vendéglátást Balogh Tibor polgármester úrnak, illetve Csurulya Feri bácsinak, aki a szárazpataki műsort hangolta össze ennyire tökéletesre és maradandóra.

Teperics József, 2010. 11. 23.