Kézdiszárazpatak

honlapja

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése


Megemlékezés az 56-os nemzeti szabadságharcról

Email Nyomtat2009. október 23.Megemlékezés az 56-os nemzeti szabadságharcrólOktóber 23-án,  az ünnepi tanácsülésen Kézdiszárazpatak tanácsosa, Csurulya Ferenc megemlékezett Nemzeti Ünnepünkről és egy percet adóztak a hősök emlékének.


Október 22-én este régóta várt vendégünk érkezett feleségével Kézdiszárazpatakra Piliscsabáról.  Kupcsok Lajos tanácsnok úr okt. 23-án találkozott Balogh Tibor polgármester úrral, Kézdiszentlélek Községi Tanácsával, valamint a Polgármesteri Hivatal dolgozóival.Kupcsok úr elemezte a két település közti kapcsolatot. Elégedetlenségét fejezte ki, és igéretet tett, hogy a jövőben szorosabb együttműködést fog kiépíteni úgy gazdaságilag, mint kulturális téren (konkrét célokról nem volt említés)Az iskolában okt. 23-án megemlékeztünk Nemzeti Ünnepünkről és iskolánk névadójáról, néhai Ópra Benedek tanár úrról, akit 25 év szabadságvesztésre itéltek az eseményt követően. Tanulóinkkal megkoszorúztuk az emlékplakettet. Vártuk Kupcsok Lajos urat is, hogy a megemlékezésen meglátogatja iskolánkat.Virágot helyeztek el Ópra Benedek volt tanítványai és börtöntársai.

Lay Imre, volt brassói EMI-s rövid beszédet intézett a tanulókhoz, amelyben felelevenítette Ópra Benedek tanári és emberi nagyságát.Kupcsok úr délután Csurulya Ferenc társaságában  meglátogatta Bodó Imrét, Kézdiszárazpatak esperesét.


Este 6 órakor részt vettünk a kézdivásárhelyi fáklyás felvonuláson. A felvonulás előtt avattuk fel Kézdivásárhelyen az 56-os áldozatok emlékművét, Vetró B. András alkotását.

Emlékmű a kézdiszéki ’56-os mártíroknak


Köszönet Csurulya Józsefnek és családjának a szíves vendéglátásért.

Október 24-én Kupcsok úrék meglátogatták a környék látványosságait: Bálványos, Szent Anna-tó, Sepsiszentgyörgy, Rétyi-Nyír, Kovászna, Tusnád. Vasárnap, okt. 25-én reggel 9 órakor indultak haza.
Kupcsok Lajos beszámolója a Polgárban: Erdélyben, magyar földön, magyarok között


A  felújított községháza Kézdiszentléleken


Bíró Levente