Kézdiszárazpatak

honlapja

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése


Fénylánc Magyarországért

Email NyomtatA kézdiszéki Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére, 2008-ban és ezévben is bekapcsolódtunk a Fénylánc Magyarországért elnevezésű összefogásba.


A hiedelem szerint a régi magyarok a téli napforduló idején összegyűltek szent hegyeiken, kerecsen sólymokat röptetni és máglyákat rakni. A magasra repülő sólymok teremtettek kapcsolatot ég és föld között. A naplementekor meggyújtott tüzekkel a lemenő nap sugarait átmentették a felkelő napnak, hogy így diadalmaskodjon a fény a sötétség felett.2008. december 21-én a magyarországi Börzsönyben a Szent Mihály-hegyen fellobbant egy láng.
A szomszédos hegyeken várták a jelt, hogy saját tüzeiket meggyújthassák. A tüzekre választüzek gyúltak szerteszét. A fénylánc és a közös ima végigfolyt a hegyeken, hogy összehozza az embereket.


2009. december 21-én este öt órakor fellobbant a láng a Perkőn és a kézdiszárazpataki Kányás-tetőn is.

Kézdiszárazpatak már 2008-ban bekapcsolódott az összefogásba. Akkor a falu felett levő Zsák-hegyen gyújtottunk örömtüzet. Az idén a jóval magasabban fekvő Kányás-tetőre kapaszkodtunk fel.

Miután felállítottuk a máglyát, öt órakor fellobbant a láng. Az egyre magasabbra kúszó lángok összefonódtak a lenyugvó nap sugaraival. Alattunk – körülöttünk Felső-Háromszék patyolatba öltözött panorámája húzódott.

Ebben a csillogó környezetben kezdődött el az ünneplés. Az esemény méltatása után Nagy Zoltán Boldog kerecsent! című verse hangzott el, majd Kovács Károly hatod éves teológiai hallgató áldást mondott.


Ezután a Szózat és a himnuszok csendültek fel.

A szikrázó tűz körül szabad beszélgetés alakult, majd népdalok csendültek fel. Miután leégett a máglya, és a decemberi égen már csak a csillagok ragyogtak, elindultunk lefelé magunk mögött hagyva a Kányás-tetőt.Az advent meghitt csendjében ígéretet tettünk, hogy  jövőre ismét találkozunk.
Újra fenn leszünk a hegyen, hogy a fény és a közös ima végigfolyjon a hegyeken.


Biró Levente