Kézdiszárazpatak

honlapja

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése


Solymosi János és a piliscsabai mártir katonák 1956-ban

Email NyomtatSolymosi György október 23-i levele:

Tisztelt Farkas András Polgármester úr!

Köszönettel vettem családunk nevében értesítését, amelyben tudat arról hogy édesapám Piliscsaba díszpolgára lett.
Mivel testvérem és én is túl vagyunk a hatvanon, sajnos személyesen nem tudunk részt venni az ünnepségen, de biztosíthatom, jóleső érzés járja át szívünket, mint ahogy eddig is ha Piliscsabára gondolunk.
Ugyan 56 után el kellett költöznünk, de maradtak jóbarátok, akikhez időnként el-el látogattunk egy ideig, majd amikor a lányom úgy döntött hogy továbbtanul, a Pázmaneumot választotta. Amíg le nem diplomázott, heti rendszerességgel látogattunk édesapám volt laktanyájában, amire az egyetem épült.

Örülök hogy a város az Ön vezetése alatt látványosan fejlődik, remélem az új óvoda és az útfejlesztési tervek közmegelégedésre találnak. Hivatali munkájához további sok sikert, önnek ehhez erőt, egészséget kívánunk.

Solymosi György

*

November 4-én este az 1956-os nemzeti gyásznapra és a mártírokra emlékeztető KOPJAFÁK felszentelésén vettünk részt, ahol Polgármester úr megemlékezését követően a Képviselőtestület koszorúja mellé Benkő László tanácsos úr is elhelyezte Kézdiszárazpatak koszorúját.
A kopjafákat adományként kapta a város, egy fiatalember pedig gondos, lelkismeretes munkával felújította és tegnap este
Kézdi Péter evangélikus lelkész és Bindes Ferenc atya szentelte fel.

Ezt követően a megemlékezésen Solymosi János alezredes úr fiai átvették édesapjuk posztumusz PILISCSABA DÍSZPOLGÁRA elismerését 1956-ban tanúsított hazafiságéért és hősiességéért, amelyért csaknem életével fizetett az orosz megszállás és a Kádár-diktatúra idején.

A ma már 67 éves Csaba fia sírással küzdve emlékezett gyermekkori megpróbáltatásaikra és édesapjuk börtönéveire.

Meghallgattuk a szabadságharcosok utolsó segélykiáltását, rádiófelhívását a Nyugathoz, amelyre segítség soha nem érkezett.
http://szekelyfold.ma/hirek/vilag-nepei-hallgassatok-meg-segitsetek


1956 mártírjairól a megemlékezéseken és a Piliscsabai Polgár hasábjain:


https://www.youtube.com/watch?v=pXCmzu2pynE#t=20